tisdag 30 juli 2013

Stekta abborrfiléer med fänkol-äppelsallad och fänkolpyré


Igen en fantastiskt god fiskrätt, som jag såg Tomi Björck göra i Tomin keittiö. För 2-3 personer.

Ingredienser:
4-5 abborrfiléer eller annan vit fisk
smör
salt

Fänkol-äppelsallad:
en liten fänkol
ett äpple
citron
olivolja
salt och peppar
valnötter

Fänkolpyré:
2 fänkol
2 små chalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 dl fiskbuljong
2 msk olivolja
salt och peppar

Börja med salladen. Skär fänkolen och äpplet i fina strimlor. Rosta 8-10 valnötter och hacka de rostade nötterna i mindre bitar. Blanda ihop och tillsätt saften ur en halv citron samt ungefär 2 matskedar olivolja. Krydda med salt och peppar.
  Ta itu med pyrén, Hacka fänkolen, löken och vitlöken och fräs i en kastrull med olivolja. Lägg till buljongen och krydda med salt och peppar. När fänkolen blivit lite mjukare, ta en stavmixer och blanda till en jämn pyré.
  Salta fisken och stek i smör. Servera med pyrén och salladen. Inga större konstigheter, en härligt fräsch och god fiskrätt.

“There is no love sincerer than the love of food.” 
- George Bernard Shaw

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar